A NASA nagy botránya

 2014.02.11. 17:30

Deke_cover.jpgAz Apollo-15 legénysége soha többé nem repülhetett a világűrbe: saját szakállukra üzleteltek, ami szigorúan tilos volt. Az alábbiakban részletet közlünk Deke Slayton "DEKE!" című könyvéből, amit ezen a blogon fordítunk magyarra; Deke a hatvanas évek elején lett az asztronauták főnöke:

"Az Emberes Űrhajó Központban pár hét múlva került sor az első komoly megbeszélésre Glynn Lunney bevonásával, aki korábban az Apollo-programban küldetésigazgató volt, de rövidesen a program igazgatója lett. Felmerült, hogy az Apollo és a Szaljut dokkoljon egymáshoz, de a három kozmonauta előző nyáron bekövetkezett halála miatt ez a terv végül egy Apollo és egy Szojuz dokkolására módosult – ez lett az Apollo-Szojuz Kísérleti Projekt (Apollo-Soyuz Test Project, ASTP).

Arra gondoltam, hogy megpróbálok kicsit elébe menni a dolgoknak, és elkezdtem orosz órákat venni. Rajtam kívül mások is így tettek – többek között Tom Stafford, Bo Bobko, Bob Crippen, Jack Swigert és Vance Brand is – és mindannyiunk fejében ugyanaz a gondolat járt.
Természetesen, még mindig a legénységek operatív teendőit felügyelő igazgató voltam, de megkértem Chris Kraftot, hogy ő felügyelje az ASTP legénységeinek kiválasztását, mivel magamat már jelöltnek tekintettem. (1972 elején Kraft vette át Bob Gilruthtól az Emberes Űrhajó Központ igazgatói posztját.)
Nem sokkal a hivatalos megállapodás után, 1972 májusában Kraft megkérdezte tőlem, hogy kiket javasolok a legénységbe. Tudtam, hogy úgyis ő hozza meg a döntést, és az alábbi névsorral álltam elő:

ASTP
(elsődleges legénység): Slayton-Swigert-Brand
(tartaléklegénység): Bean-Evans-Lousma

Tizenöt ember közül választhattam. Arra gondoltam, hogy Jack Swigert megérdemel még egy űrrepülést azután, hogy az utolsó pillanatban került a 13-as legénységébe. Vance Brand már eleve a két utolsó Skylab-küldetés tartalékparancsnokának volt kijelölve, és jó munkát végzett a 15-ös tartaléklegénységében. Kivételesen felkészült volt, és úgy véltem, hogy ő is megérdemel egy esélyt.
A tartaléklegénység kiválasztása a rotációs elven alapult: olyanokat választottam, akik még mindig a Skylab- vagy Apollo-küldetésekre készültek, és elég hamar felszabadulnak ahhoz, hogy segítsék a munkát. Ron Evans az utolsó Apollo-küldetésen, a 17-esen lesz a parancsnoki egység pilótája, és 1972 decemberében indul majd útnak. Al Bean és Jack Lousma a második Skylab-küldetés után állnak ismét rendelkezésre, 1973 szeptemberénél semmiképp sem később.
Sajnos, a legénység összetétele a végén alig-alig emlékeztetett az eredeti javaslatomra. Az első gond Jack Swigerttel volt.

Nagyjából ezidőtájt, 1972 nyarán menetrend szerint beütött a szokásos istenverte botrány. Kiderült, hogy a 15-ös legénysége – Dave Scott, Al Worden és Jim Irwin – kábé 440 postai borítékot – speciálisan lepecsételt borítékokat – vitt magával a küldetésre, erre azonban nem kértek engedélyt. A hazatérés után százat kereskedőknek adtak tovább, hogy az így befolyt összeget gyerekeik részére egy alapba fektessék. Ez teljesen ellentétes volt a NASA szabályaival. Kétszáz engedélyezett postai boríték is volt a fedélzeten – Dave és Jim közülük párat még a Holdon pecsételt le. A többit viszont személyes tárgyaik közé tették anélkül, hogy erre bárkitől engedélyt kértek volna, és ezzel pénzt kerestek.

A legrosszabb az volt, hogy az „Elesett Asztronauta” szobrocskát készítő szobrászművész pár másolatot értékesített, és így még több pénz került a legénység zsebébe.
Ez közvetlenül a 16-os startja előtt jutott a fülembe. Dave-vel és Allel nagyjából egy nappal azután konfrontálódtam, hogy Jim Irwinnel a Cape-re repültünk, végignézni az indítást. (Jim horgászni ment, és nem lehetett elérni.) Elmondták, miről szólt a dolog, én pedig nagyon mérges lettem.
Így a magam részéről végeztem Scottal, Wordennel és Irwinnel. A 16-os landolása után kirúgtam őket a 17-es tartaléklegénységéből, helyükre John Young, Stu Roosa és Charlie Duke került. Mivel mindhárom vétkes egyúttal a Légierő aktív állományú tisztje volt, a Légierő is megbüntette őket: dorgáló levelet kaptak. Jim Irwin korábban azt tervezte, hogy a 17-es küldetése után visszavonul, én viszont tudattam vele, hogy részemről semmi kifogásom az ellen, ha most rögtön távozik. Mivel a 15-ös küldetés óta ideje nagy részét vallási tevékenységgel töltötte, így az eset után főállású hitoktatónak állt.
 
A Légierő felé jeleztem, hogy visszavehetik Alt és Dave-et, ha akarják. Al nem igazán akart ismét kék zubbonyt ölteni, így rajtam kívül felhívott pár embert a NASA-nál, és végül az Ames Kutatóközpontnál kötött ki. Dave-et civilként az Emberes Űrhajó Központban helyezték el.
Az eset nagyon érzékenyen érintette Dave Scottot, mivel a bélyegügy kirobbanásáig jó esélyei voltak a tábornoki kinevezésre. Azt is tudtam róla, hogy még maradni akart volna, hogy repülhessen az űrsiklóval. De ő volt a legénység parancsnoka, így csak őt lehetett okolni a történtekért.
Augusztusban mindhármuknak tanúvallomást kellett tenniük a Szenátus előtt. Bevallották az igazat, és viselték a következményeket, de ettől függetlenül én még mindig nagyon dühös voltam rájuk. Éveken át próbáltunk őszintén, a játékszabályok betartásával dolgozni, olyannyira, hogy egymás ügyes-bajos dolgait is megbeszéltük egymás közt.

Kiderült, hogy ugyanaz a német kereskedő, aki értékesítette az Apollo-15 bélyegeit, korábban kapcsolatban állt az Apollo-legénységek többségével, és rávette őket arra, hogy dedikálják a repülésük emlékére kiadott bélyegblokkokat. Ezek darabja olyan 2500 dollárt ért.
Ebben nem mindenki vett részt, de jó páran igen. Közéjük tartozott Jack Swigert is. Amikor először kérdőre vontuk, letagadta, hogy bármilyen borítékot dedikált volna. Pár hét múlva azonban megváltoztatta a véleményét, és beismerte, hogy tényleg megtette. Ennyi elég is volt George Lownak - neki kellett ezzel az üggyel  foglalkoznia: Jack Swigert biztosan nem vesz részt az ASTP küldetésén."

A bejegyzés trackback címe:

https://deke.blog.hu/api/trackback/id/tr595809681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cariotis 2014.02.12. 10:32:46

"Arra gondoltam, hogy Jack Swigert megérdemel még egy űrrepülést azután, hogy az utolsó pillanatban kiesett a 13-as legénységéből."
Vagy az oreg emlekszik rosszul, vagy valami forditasi hiba de Mattingly-t vettek le a kuldetesrol es repult helyette Swigert a 13-ason.

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2014.02.12. 10:36:33

Fallen Astronaut = Elesett Asztronauta????

en.wikipedia.org/wiki/Fallen_Astronaut

Nyald meg a füledet..

ggergo 2014.02.12. 11:48:06

Szerintem korrekt. Lásd még itt: www.hadisir.hu/segedanyagok
"elesett az, akit harc közben ért a halál". Márpedig azoknak srácoknak a nagy része (kettő kivételével), akiről Fallen Astronaut megemlékszik, szolgálatteljesítés közben hunyt el. Kvázi hősi halt, vagy ha úgy tetszik: elesett.

AkovácsApéter 2014.02.12. 12:43:49

@Cariotis: így van, szerintem Deke az elmaradt holdraszállás miatt pótolta Swigertet, aki - legalábbis a film szerint - eléggé kakukktojás volt a csapatban, és emiatt meg Mattingly miatt is nehezen fogadták el.

Cariotis 2014.02.12. 12:54:18

@AkovácsApéter: Igen igy van, mondjuk Te sem fogadnal el tarsnak eleted bulijaban valakit, aki ket hettel az indulas elott csatlakozik mikozben a ket eredeti haveroddal masfel eve treningezel es szimulatorozol.

MoonShot 2014.02.12. 13:18:32

@Cariotis: Javítva. Swigert neve rendben, a hiba ott volt, hogy természetesen BEkerült az Apollo-13 legénységébe.
"...Jack Swigert deserved another chance to fly, since he had been thrown into 13 at the last minute"
Köszönöm.

2014.02.12. 13:25:01

Érdekes cikk, tetszett (érdekel az űrhajózás, de ilyen aspektusból még nem igen születtek cikkek).
Köszönöm :)

SaturnV 2014.02.12. 18:08:26

@AkovácsApéter:
Úgy tudom, a Swigert "ügy" csak a film kedvéért lett kiszinezve. A valóságban egyszerűen tudomásul vették a döntést a cseréről a részt vevők. Semmi veszekedés, harag nem volt a küldetés során közöttük. Amúgy is, remekül megállta a helyét a tartalék. És Mattinglyt is kárpótolták a 16-os CMP posztjával.

Girhes Joe 2014.02.12. 19:22:14

Mondjuk én azt se értem, mi volt ebben a saját szakállra üzletelésben olyan rettenetesen nagy bűn. Elvégre ha jól értem nem lopott cuccot árusítottak, nem is járatták le a NASA-t, egyszerűen csak autogrammot meg szuvenírt árultak pénzért. Amiben nem kéne, hogy bármi rossz legyen... pláne az USÁ-ban, mely magát az egyéni üzlet és a magánkezdeményezés hazájának tartja.

vlgymir 2014.02.12. 19:48:52

@Girhes Joe: Mennyibe is kerül egy boríték földkörüli pályára állítása, majd visszahozása a földre? Az megszorozva 440-nel. Na mert az jár a NASA-nak. Ha már üzleti alapon gondolkodunk.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.02.12. 20:46:34

@SaturnV: Igen, ahogy a filmben azt is megváltoztatták, hogy Mattinglyt hol volt az indítás alatt, mert a valóságban a vezérlőben volt és amikor beütött a krach akkor is a közelben volt és nem úgy kellett felhajtani.

@Girhes Joe: Az, hogy NASA és az adófizetők pénze vitte fel. Egyszerűen nem volt joga erre.

HgGina 2014.02.12. 21:15:25

Vajon mennyit érhet az a boríték, amit Farkas Berci írt alá a visszatérése után, és a borítékon az ő repülésére kiadott 5 Ft-os bélyeg van?
Összesen 50 db borítékot írt alá egy űrhajózás témájú bélyegkiállítás alkalmával a MABÉOSZ-ban.

ninimimi 2014.02.12. 21:27:26

Lehet, hogy az eredetiben is hiányzik, hogy orosz, illetve szovjet űrhajósokról volt szó ebben a mondatban:

"a három kozmonauta előző nyáron bekövetkezett halála miatt ez a terv végül egy Apollo és egy Szojuz dokkolására módosult"

Végül rájöttem, és pont az egyik hozzászólás wikis linkjében a nevüket is megtaláltam:

Georgy Dobrovolsky (June 30, 1971, Soyuz 11 re-entry pressurization failure)
Viktor Patsayev (June 30, 1971, Soyuz 11 re-entry pressurization failure)
Vladislav Volkov (June 30, 1971, Soyuz 11 re-entry pressurization failure)

ninimimi 2014.02.12. 21:31:23

Továbbá, ha jól tudom a Szabad Európa Rádióból, azért kellett a szerencsétleneknek meghalniuk, mert a Szojuzba visszatéréskor csak normál ruhában fértek el hárman. Nyomásálló szkafanderben nem...

ninimimi 2014.02.12. 22:05:14

@MoonShot: Köszi, ez a rész nekem tényleg kimaradt. (Viszont, ha jól látom a szkafander motívum nincs benne a 2014.02. 06-iban.)

Meg a mai (2014.02.11) fejezet fordításáért is köszönet!

proletair · http://lemil.blog.hu 2014.02.12. 23:36:37

@ninimimi:

Az idézett mondatban közvetve szerepel, hogy szovjetekről van szó, ugyanis kozmonautákról ír. A jenkik asztronautáknak nevezték a saját űrhajósaikat, a szovjetek kozmonautáknak nevezték a magukéit.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.02.13. 06:01:55

De mit csináltak azokkal az orosz órákkal, amiket megvettek?

Csák Máté 2014.02.13. 18:08:22

@Before: Eladták jó pénzért... :)))

butyko 2014.03.01. 08:03:52

@Girhes Joe: Megszegték a Szolgálati Szabályzatot.Ha csak egy darab borítékot visznek fel engedély nélkül,ugyanezt a büntetést kapják."Az is tolvaj,aki egy gőzmozdonyt lop el,de az is,aki csak egy kávéfőzőt!"
-tanítja a Mester

Gizike57 2014.06.24. 12:57:04

Nem teljesen kapcsolódik, de nemrég olvastam egy kis érdekességet a NASA bakijairól..hátha mást is érdekel: www.concordforditoiroda.hu/egy-nyelvet-beszelunk/
süti beállítások módosítása