Az első amerikai asztronauta

 2012.12.05. 11:15

Deke_cover.jpgAz első amerikai asztronauta útja negyedórás volt, előtte viszont órákat kellett eltöltenie az űrhajóban. Nem bírta tovább: bevizelt. Az alábbiakban részletet közlünk Deke Slayton "DEKE!" című könyvéből, amiből ezen a blogon fordítunk részleteket magyarra:

"Május másodikán reggel minden készen állt… az időjárás kivételével. Al három órát várakozott a szkafanderében, ez idő alatt megállás nélkül szakadt az eső. Aztán, amikor be kellett volna szállni az űrhajóba, lefújták a startot. Mivel ez volt az első alkalom, hogy a sajtó megtudta, AL SHEPARD lesz az első amerikai, aki az űrbe megy, a lefújt starttal már nem is nagyon foglalkoztak. Negyedikén ismét készen álltunk, de újra el kellett halasztani a startot. Ezután a május ötödikei indításra készültünk.

Mindannyiunknak megvolt a magunk feladata. Al, természetesen az elsődleges pilóta. Tartaléka John még utoljára ellenőrzi az űrhajót, mielőtt Al beszállna. Gordo a blokkházban a rádiós összekötő volt – a kapszula kommunikátor, vagyis a capcom. Gus Gordo-val volt. Wally és Scott egy-egy F-106-ossal repültek, készen arra, hogy kövessék a Redstone útját. Én magam pedig a Mercury Irányítóközpontban voltam a capcom.

Május 5-én valamivel hajnali egy után Bill Douglas ébresztette fel Alt. Megreggelizett, majd elkezdett beöltözni szkafanderébe. Pár perccel négy előtt beszállt a furgonba, ami kivitte az indítóálláshoz. Fél hatkor már benn is ült az űrhajóban, az ajtót hat körül zárták rá. Ezen az első indításon Al egy ejtőernyőt is viselt. Szerintem arra gondoltak, ha esetleg a Mercury két ernyője meghibásodna, még lenne lehetősége az ajtó kirobbantása után kiugrani a kapszulából. Nem hiszem, hogy erre sok esély volt; mivel az űrhajó az ernyővel még zsúfoltabb lett, ezt az ötletet végül elvetették.

Ebben a szakaszban Gordo beszélt a legtöbbet Al-lel, aki űrhajóját Freedomnak (Szabadság) nevezte el. Mivel ez a hetes számú Mercury űrhajó volt, végül Freedom 7 lett a teljes neve. Sokan téves azt gondolják, hogy a „7” a hét Mercury asztronautára való utalás. Az elején nem ez volt a helyzet, csak azután, hogy Gus Grissom saját űrhajóját „Liberty Bell 7”-nek nevezte el.

A visszaszámlálásban voltak megszakítások. Al hajnali egy óta volt ébren, így ez némi aggodalomra adott okot a Mercury Irányítóközpontban. Mivel senki nem gondolt arra, hogy egy tizenöt perces repülés alatt a vizelés komoly problémát okozhat, Al szkafandere híján volt mindenfajta tisztasági csomagnak. Végül kénytelen volt „nedves hátúvá” válni – legalábbis, ő így fogalmazott.

Amikor a visszaszámlálás tizenöt másodpercnél járt, a kommunikációt a Mercury Irányítóközpont vette át a blokkháztól: Gordo után tehát én következtem. Kilenc óra 49 perckor a visszaszámlálás elérte a nullát, a Redstone hajtóműve pedig begyújtott. Pár másodperccel később már hasított is felfelé. Az űrhajót elég komoly rázkódás érte. Al később elmondta, hogy alig látta a műszereket, és a hangja is beleremegett. „Rendben, felszállás, órát indítottam.”
„Tiéd a pálya, José!” – feleltem.
Tizenöt percel később közel ötszáz kilométerrel arrébb már a vízen lebegett. A repülés Shorty Powers szavaival élve „A-okay” volt. (Al ilyet sosem mondott.)

Al repülését követően a dolgok kezdtek megváltozni a NASA számára. Kennedy és Johnson vevő volt George Low ötletére. Eszerint egy emberes holdraszállással van az Egyesült Államoknak a legnagyobb esélye arra, hogy legyőzzék az oroszokat a világűrben. Május 25-én, csütörtökön Kennedy Kongresszus előtt sok mindenről beszélt. A beszéd vége felé ezt mondta: „Először is hiszem, hogy e nemzetnek el kell köteleznie magát amellett, hogy még az évtized vége előtt embert juttat a Holdra, és onnan biztonságban vissza is hozza a Földre.” A Kongresszus reakciója visszafogott volt, Ugyanakkor mégis partnerek voltak a NASA költségvetésnek radikális növelésében – ez volt az, amiről Eisenhower még csak hallani sem akart."

A bejegyzés trackback címe:

https://deke.blog.hu/api/trackback/id/tr284948660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása