Szovjet nők az űrben

 2013.01.16. 13:30

Deke_cover.jpgTyereskovát jó ideig valószínűleg azért nem követte több nő, mert tengeribeteg lett a világűrben, olyannyira, hogy még fotózni sem tudott. Az alábbiakban részletet közlünk Deke Slayton "DEKE!" című könyvéből, amit ezen a blogon fordítunk magyarra; Deke a hatvanas évek elején lett az asztronauták főnöke:

"Gordo parádés ünneplése alig ért véget, és az oroszok június 14-én máris földkörüli pályára állították a Vosztok-5-öst, Valerij Bikovszkijjal a fedélzetén. 1962 augusztusa, a két Vosztok egyidejű repülése óta feszülten vártuk, mi történik majd. Arra számítottunk, hogy amennyiben az oroszok képesek voltak egy napon belül két űrhajót is felküldeni, akkor nem kell sokat várni a dokkolásra sem. Ha erre sor kerül, az egyben azt is jelenti, hogy már nagyon jó úton járnak ahhoz, hogy le tudjanak szállni a Holdra. Az újságok arról írtak, hogy „valami nagy dolog” történik majd.

Eltelt június 15-e, Bikovszkij ugyanúgy keringett a Föld körül, ahogy Tyitov, Nyikolajev és Popovics is tette, ami ugyan nem volt megmosolyogtató teljesítmény, de nem is volt annyira különleges sem. Majd június 16-án útnak indították a Vosztok-6-ot, egy női kozmonautával, Valentina Tyereskovával a fedélzetén.
Ez óriási érdeklődést váltott ki. Három napot töltött odafenn, ami a legtöbb emberrel feledtette azt a tényt, hogy Bikovszkij öt napig volt földkörüli pályán. Űrrandevúra nem került sor. Kezdtük azt hinni, hogy a Vosztok képtelen manőverezni, ami azt jelenti, hogy talán az oroszok nem is járnak annyival előttünk, mint azt korábban gondoltuk.93-Tereshkova.jpg
Tyereskova repülése újra felszította a női asztronautákkal kapcsolatos vitát. Valószínűleg sokaknak nem egyszerű visszaemlékezni már erre a korra: az 1950-es években egyetlen nő sem vett részt katonai célú műveleti repülésekben. A II. világháborúban sok nő repült: a gyárakból a repülőterekre vitték a gépeket: ilyesmiket csináltak. Ment is nekik, de egyikük sem vehetett részt éles bevetéseken, vagy mehetett a berepülő pilóta iskolába, így formailag semelyikükből nem lehetett asztronauta.

Ez azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy ne is próbálkozzanak a dologgal. 1960. februárjában Jerrie Cobb pilótanő elvégezte – és sikerrel teljesítette – azokat az orvosi vizsgálatokat, amiken mi is átestünk. Tette ezt Jackie Cochran támogatásával, aki a kor másik híres női pilótája volt, ráadásul Chuck Yeager jóbarátja. Egy évvel később már egy egész női szakasz ment a Lovelace Klinikára. Úgy tudom, hogy egy kongresszusi bizottság is meghallgatta őket – Jane Hart, a pilótanők egyike ugyanis Philip Hart michigani szenátornak volt a felesége. További vizsgálatokat is terveztek, ezekre azonban sosem került sor.

Bárhogy is volt, Tyereskova repülése igen nagy port vert fel, főképp mivel az oroszok színtiszta politikai tőkét kovácsoltak belőle. A tény, hogy Tyereskova az űrben volt, ékesen bizonyítja, hogy az orosz nők egyenlőek a férfiakkal, és a szovjet társadalom fejlettebb a mienknél. Meg ilyenek.
Később kiderült, hogy Szergej Koroljov főkonstruktőrnél Nyikolaj Kamanyin, a kozmonauták kiképzéséért felelős tábornok erőltette a dolgot, és ő adta el az ötletet Hruscsovnak is. Koroljov azonban nem volt megelégedve Tyereskova teljesítményével. Szerintem ő is tengeribeteg lett, akárcsak Tyitov, és nem tudta elvégezni a rábízott kísérleteket – ezek többsége fényképezést jelentett.

Akkoriban volt egy csoport, ami öt női kozmonautából állt. Alapvetően sport-ejtőernyősök voltak, habár egyiküket kiképezték repülésre is. Az előzetes tervek szerint közülük páran az 1960-as években részt vettek volna egy-egy űrrepülésen, de ebből aztán nem lett semmi sem. A csoportot végül 1969-ben oszlatták fel, bár senki semmit nem nyilatkozott ezzel kapcsolatban. Az oroszok – minden felsőbbrendűségük ellenére – a következő tizenkilenc évben nem küldtek egyetlen nőt sem a világűrbe – addigra viszont már a NASA is készen állt arra, hogy női asztronautákat is beválogasson az első űrsikló-küldetések legénységébe."

65170_517094048310700_443657339_n.jpgTámogasd legalább egy lájkkal a Google által szponzorált Lunar X PRIZE verseny egyetlen magyar csapatát! Már csak 22 másik - köztük jó pár amerikai - csapattal állnak versenyben. Rájuk fér a bátorítás!

A bejegyzés trackback címe:

https://deke.blog.hu/api/trackback/id/tr985021506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.01.17. 08:19:22

"egyikük sem vehetett részt éles bevetéseken"

Nem tudom, hogy más országokban mi volt a helyzet, de a Szovjetunióra nem áll meg ez az állítás.

www.ctie.monash.edu.au/hargrave/soviet_women_pilots.html
en.wikipedia.org/wiki/Soviet_women_in_World_War_II

stb., utána lehet guglizni.

Virt02 2013.01.17. 08:24:17

Ó istenem, Tyitov is elhányta magát? Az "Apollo 13"-ból tudjuk, hogy szinte mindegyik amcsi űrhajóssal is előfordult ez...

"Az oroszok – minden felsőbbrendűségük ellenére – a következő tizenkilenc évben nem küldtek egyetlen nőt sem a világűrbe"
Ahogy az amcsik se ugyebár. Akkor most miről beszélünk?

Hartree-Fock Cares 2013.01.17. 09:57:11

Imadom ezt a könyvet, es nagyon örülök a kezdemenyezesnek, hogy magyarul is megjelennek belöle reszletek! Gratulalok, es hajra!

Illetékbélyeges elvtárs 2013.01.17. 10:21:48

@Virtusblog: Az Igazakban lehet olvasni, hogy az amerikai űrhajósoknak úgy kellett kikönyörögniük, hogy legyen ablak meg manuális irányítási lehetőség a Mercury űrhajókban. Ugyanúgy automata űrhajók voltak ezek, mint az oroszok gépei, teljesen mindegy, hogy kiket raktak beléjük. Tyereskova helyett egy majmot is berakhattak volna, mint ahogy az amerikaiak meg is tették az első emberes küldetés előtt. Megkockáztatom, egy 80 éves kolhozparaszt nénike is élve jött volna vissza a repülésről.
süti beállítások módosítása