Liberty Bell

 2012.12.07. 12:00

Deke_cover.jpgGus Grissom második amerikaiként járt a világűrben, a vízreszállás után azonban kis híján megfulladt. Deke Slayton elmondja, mi történt. Az alábbiakban részletet közlünk Deke Slayton "DEKE!" című könyvéből, amiből ezen a blogon fordítunk részleteket magyarra:

"A vízreszállásig minden simán is ment. A forgatókönyv Gus és Al esetében is ugyanaz volt: a helikoptert az űrhajóra rögzítik, ami majd kiemeli a vízből. Az asztronauta ekkor lerobbantja az oldalajtót, és kimászik az űrhajóból egy patkó alakú mentőgallérba, amiben majd felhúzzák a helikopterre. Ez jól hangzik.
Gus az űrhajóban tett-vett, amikor a mentőhelikopter a kabin fölé ért. Azt kérte, hogy adjanak még neki öt percet, hogy zsírkrétájával megjelölje egy-két műszer állását, aztán már készen is áll a mentésre. Levette a sisakját és a kesztyűit, és nekilátott a munkának.

Az öt perc eltelt. A helikopterhez ezalatt hozzáerősítették az űrhajót, de még nem kezdték el kiemelni a vízből. Ekkor az ajtó hirtelen lerobbant. A szabaddá vált nyíláson pedig a víz kezdett beömleni, Gus kikecmergett a kabinból, bele a vízbe. A Mercury-szkafanderek és egy léggömb között sok a hasonlóság. Addig tart a vízen, amíg ki nem lyukad.

Ott volt Gus a vízben, a helikopter rotorja által felkorbácsolt hullámok átcsapták a feje fölött. (Nem volt rajta a sisak, viszont a nyakánál egy garbószerű gumi védőgát megakadályozta, hogy a víz felülről befolyjon a szkafanderbe.) Ugyanakkor Gus érezte, hogy víz került a szkafanderébe, ekkor jutott az eszébe, hogy a ruha elején van egy szelep, ahová korábban az oxigénvezeték csatlakozott. Ez a szelep most nyitva volt, és akadálytalanul szivárgott be a víz rajta keresztül.

Megtörténhetett volna, hogy a vízzel teli Mercury-szkafander lehúzza Gust a mélybe. Őrültmód integetett a helikopterben ülő srácoknak: „Gyertek, és mentsetek ki!” De ők azt gondolták, hogy csak azért integet, mert ezzel akarja jelezni, hogy minden rendben van. Majd a legénység a figyelmét ismét az űrhajóra összpontosította, ami ekkorra már teljesen megtelt vízzel. Végül hagyták elsüllyedni, és csak ezután dobták le Gusnak a patkógallért.
Odaát, a blokkházban minderről fogalmam sem volt, mindössze annyit tudtam, hogy Gus biztonságosan vízre szállt.

Később mindenki kialakította a maga álláspontját a történtekkel kapcsolatban. Volt egy csoport, akik szerint Gus rontott el mindent … és ő robbantotta le véletlenül túl korán az ajtót. Ez a problémám Tom Wolfe „Igazak” című könyvével: amúgyis nagyon keményen fogalmazott Gus-szal kapcsolatban, de az ajtóval történtekért pláne őt okolta.

Más hangok – Walt Williams

Gus repülésekor még mindig voltak módszertani problémák az asztronauták kiképzését illetően. Úgy éreztem, hogy túl nagy hangsúlyt kapott az eljárásrend, a rendszerek működése pedig a háttérbe szorul. Ennek klasszikus példája az, ami Gus-szal történt.
A vízreszállás után azonnal belekezdett azokba az eljárásokra, amire kiképezték. Sisakot le, rögzíteni a műszerfalon látható értékeket, és a többi. Az egyik ilyen lépés az volt, hogy egy biztonsági tűt el kellett távolítani az ajtó lerobbantásáért felelős szerkezetből.
A probléma az volt, hogy az űrhajó össze-vissza hánykolódott a vízen. Odabent amúgy sem volt sok hely, és a sisak, a kesztyűk, a jelölgetés és a kibiztosítás kissé macerás volt így együtt. És Gus a víz közelében sosem érezte magát valami túl jól.
Ha rendszerszerű gondolkodásmódra koncentráltak volna a kiképzés során, és nem pedig egy sor egymás utáni lépés végrehajtására, akkor valószínűleg a legutolsó pillanatra hagyta volna az ajtó biztosítótűjének eltávolítását.
Sosem hittem, hogy pánikba esett, és ezért robbantotta le az ajtót. (Azok, akik ezt megtették, kivétel nélkül megsérültek, Guson viszont nyoma sem volt ilyesminek.) Azt azonban nagyon is elképzelhetőnek tartom, hogy sisakja véletlenül nekiütközhetett a kapcsolónak.

Senki se gondolja, hogy az eset után Gus mindenkit körbejárt, hogy kifejtse az ajtós incidenssel kapcsolatban a saját, védekező álláspontját. Nem aludtam vele, így fogalmam sincs arról, hogy mit mondhatott a feleségének, Bettynek.
De azt tudom, hogy nekem egész biztosan azt mondta, hogy nem kizárt, hogy véletlenül ütközött neki annak a valaminek. Nem sok hely volt a Liberty Bell 7-es kabinjában, és elég vadul hánykolódott a hullámokon. Az biztos, hogy amikor Wally Schirra útja végén lerobbantotta az ajtót, alaposan lehorzsolta a kezét. Gusnak nem volt semmilyen sérülése.
Egy vicc azért született az eset kapcsán. Repedéssel soha többé nem indítunk útnak emberes űrhajót."

A bejegyzés trackback címe:

https://deke.blog.hu/api/trackback/id/tr884952785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása