Probléma a barátsággal

 2012.12.17. 17:45

Deke_cover.jpgJohn Glenn, a Földet először megkerülő amerikai útján komoly esély volt arra, hogy elevenen elégjen a légkörbe lépés során. Az alábbiakban részletet közlünk Deke Slayton "DEKE!" című könyvéből, amiből ezen a blogon fordítunk részleteket magyarra:

"Belefutottunk egy problémába, mielőtt még John első földkörüli pályájának végére ért volna. A Mercury Irányítóközpontjában a telemetriai adatokkal foglalkozó egyik mérnök az 51-es Szegmensben jelzést észlelt. Ez azt jelentette, hogy az űrhajó alja és a hőpajzs között lévő, landoláskor használatos légzsák valahogy felfúvódott. Ha ez igaz, akkor már semmi sem rögzíti a hőpajzsot az űrhajóhoz a légkörbelépés során. A Friendship 7 pedig elég.

Chris Kraft szinte azonnal az egyik vészforgatókönyvet vette elő: a hőpajzshoz három pánttal rögzített fékezőrakéta-csomag leválasztása helyett az űrhajón marad a légkörbelépés során. A pántok ugyanis lehet, hogy elég ideig kibírják ahhoz, hogy a pajzsot a helyén tartsák, még ha az valahogy meg is lazult.post_102877_20121019131707.jpg
Max Faget egyedüli aggodalma az volt, hogy mi van akkor, ha a három fékezőrakéta közül csak kettő lép működésbe, holott a helyzet leginkább ahhoz hasonlított, mintha egy bombán üldögélnénk, ami a hőpajzs leválása esetén bármikor felrobbanhat. De ha két fékezőrakéta gyújt is csak be: John már eleve nem megfelelően érkezik vissza a légkörbe.
Sok vita volt a Mercury Irányítóközpontban Kraft, a telemetriáért felelős tiszt és Al között arról, mi a teendő, és mit mondjanak John-nak.

Eközben John figyelmét kisebb problémák kötötték le. A repülésirányító rendszer összezavarodott. Egyszer a legyezőirányú (bal-jobb) mozgásért felelős segédhajtóművek nem működtek, máskor viszont pont az ellentétes oldalon lévők hagyták cserben. Így elég kemény feladat volt megfelelő helyzetben tartani az űrhajót, ráadásul ez elég sok üzemanyagot is felemésztett.

A start után két órával és 19 perccel, az Irányítóközpont az Indiai-óceánon állomásozó megfigyelő hajó közvetítésével azt kérte Johntól, hogy az űrhajó landoló légzsákjának kapcsolóját tartsa kikapcsolt állásban. Pár perccel később, amikor John már Ausztrália fölött járt, Gordo Cooper ezt megismételte. Gordo odáig ment, hogy megkérdezte Johntól, hallott-e valami robbanásszerű zajt. John semmi ilyesmit nem hallott.

Senki nem akarta, hogy szükségtelenül aggódjon, pláne nem úgy, hogy az égvilágon semmit sem tehetett. De amikor John a kantoni megfigyelőhelyet elhagyva pár perccel később Muchea fölé ért, az ottani capcom előrukkolt a feltételezett légzsák-problémával. „Ugyanakkor nem kaptunk olyan jelzést, hogy felfúvódtak volna.” Szerencsére, John ezt a szentjánosbogarakkal kapcsolatos korábbi megfigyelésére érkező reakciónak tulajdonította: arra gondolhatott, hogy a fényes részecskék a légzsákból és a hőpajzsból érkezhetnek.

A vita most arról ment, mi történjen John hátralevő második és harmadik földkörüli útján. Amikor harmadszorra repült el Hawaii fölött, és már a fékezőrakéták gyújtásához készülődött, a capcom ezt mondta neki: „Mi itt a földön az 51-es Szegmensből érkező jelzést észleltünk, ami a landoláshoz használt légzsák felfúvódását jelenti. Azt gyanítjuk, hogy ez csupán egy fals jelzés.” Arra kérték, hogy váltson automata üzemmódba, így ellenőrizni lehet, felvillan-e a jelzőfény az űrhajóban is. Nem villant fel, ami azt jelentette, hogy az űrhajó rendszerei szerint a légzsák még nem aktiválódott.

Ennek ellenére a helyzet továbbra is aggasztotta Williamst és Kraftot. Még mindig nem tudták eldönteni, minek higgyenek: a földön avagy az űrhajón látható jelzésnek. Viszont kezdtek kifutni az időből, mivel a Friendship 7 már a kaliforniai partokhoz közeledett – ideje volt begyújtani a fékezőrakétákat.
Mivel a fedélzeti órával kapcsolatban is felfedeztünk egy másik problémát, Wallynak kellett visszaszámolnia John számára a fékezőrakéták gyújtásáig hátralevő időt – Wally a kaliforniai Point Arguelloban volt a capcom.
Majd mindössze harminc másodperccel a fékezőrakéták gyújtása előtt szintén Wallynak kellett megmondania neki, hogy a fékezőrakéta-csomagot ne válassza le az űrhajóról, minimum addig, amíg át nem repül Texas fölött."

A bejegyzés trackback címe:

https://deke.blog.hu/api/trackback/id/tr94970262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása